In het kort

De hart check is voor:

Medewerkers die inzicht willen krijgen in het functioneren van zijn/haar hart

Dit meten we:

Het hart

Wat houdt de hart gezondheidscheck in?

Doel van het onderzoek

Het echocardiogram biedt de mogelijkheid het functioneren van de hartspier en de hartkleppen te bestuderen. De echocardiogram geeft bovendien informatie over de snelheid van de bloedstromen binnen het hart.

Het onderzoek

In de echocardiografie wordt gebruik gemaakt van ultrageluid dat naar het hart wordt uitgezonden. Het ultrageluid wordt door de verschillende structuren in het hart weerkaatst. Op deze wijze kan het hart worden afgebeeld. Vergelijkbaar is een echo van zwangere vrouwen waarbij het ongeboren kind in beeld kan worden gebracht. Echocardiografie is een zeer veilige techniek.

Het onderzoek, waarvoor de borst ontbloot moet worden, vindt plaats terwijl u op de linkerzij of op de rug ligt. De cardioloog gebruikt bij het onderzoek een transducer (enigszins vergelijkbaar met een microfoon) waarop wat gel wordt aangebracht voor een betere geleiding van het ultrageluid. Deze transducer wordt op de borstkast geplaatst en licht bewogen om te komen tot een goede beeldvorming. U kunt tijdens het onderzoek gewoon blijven liggen. Tijdens het onderzoek worden beelden opgenomen. Soms hoort u er een geluid bij. De cardioloog beoordeelt de echo aan de hand van de beelden en geeft aansluitend de uitslag.