Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO)

Voorkom risico’s die de arbeid voor de gezondheid en de veiligheid van jouw werknemers met zich meebrengt.

health-check-banner

Wat is een Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek?

Het Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek, afgekort PAGO, is een bekende term in de bedrijfswereld. Een PAGO is een medisch onderzoek waarbij de focus ligt op de gezondheid van werknemers in relatie tot hun werkomgeving. Er wordt door een arts onderzocht of werknemers werkgerelateerde gezondheidsklachten ervaren. Eventuele klachten kunnen tijdens het periodieke onderzoek vroegtijdig worden opgespoord waarmee ergere klachten worden voorkomen. Het doel van een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek is om eventuele gezondheidsrisico’s op te sporen en te verminderen.

Weet hoe vitaal jouw personeel is
Weet hoe vitaal jouw personeel is
Inzichtelijk via een dashboard
Inzichtelijk via een dashboard
Onderzoek op maat gemaakt
Onderzoek op maat gemaakt
Ga verzuim en verloop tegen
Ga verzuim en verloop tegen

De voordelen van een PAGO

Het uitvoeren van een PAGO heeft meerdere voordelen:

  • Het verbetert de gezondheid en veiligheid van werknemers
  • Het identificeert en vermindert gezondheidsrisico’s op de werkplek
  • Het bevordert een gezonde en veilige werkomgeving
  • Het vermindert het aantal werkgerelateerde gezondheidsproblemen
  • Het vermindert de kosten voor gezondheidszorg
De voordelen van een PAGO

PAGO onderzoek bij Corporate Vitality

Bij Corporate Vitality helpen we veel organisaties bij het uitvoeren van een PAGO. Met jarenlange ervaring in de bedrijfsgezondheid zorgen we voor onderzoeken op maat, die passen bij de organisatie in kwestie.

Tijdens het onderzoek bij Corporate Vitality gaat een van onze artsen in gesprek met de medewerker over zijn of haar werkomgeving en werkgewoonten. Hierdoor krijgt de arts meer inzicht in de gewoonten van de werknemer. Na het gesprek volgt een fysiek onderzoek, waarbij eventueel een bloedonderzoek wordt uitgevoerd. Samengevat worden de volgende zaken geanalyseerd:

 

Analyse van de werkomgeving

Analyse van de werkomgeving

Medisch onderzoek

Medisch onderzoek

Evaluatie van gezondheids-risico’s

Evaluatie van gezondheids-risico’s

Is een PAGO verplicht?

Organisaties vragen zich vaak af of een PAGO verplicht is. Het antwoord is duidelijk: een PAGO is verplicht voor bepaalde sectoren waarvan de werkomgeving belastend is voor de gezondheid. In zulke sectoren dient een PAGO jaarlijks uitgevoerd te worden. Denk bijvoorbeeld aan de chemische sector, de bouwindustrie of nachtarbeid. De lijst van sectoren is uiteraard langer. Weten of jouw organisatie verplicht een PAGO moet laten uitvoeren?

Neem contact op

Verschil PAGO en PMO

Wat is het verschil tussen PAGO en PMO? Een vraag waar veel organisaties niet precies het antwoord op weten. Niet vreemd, aangezien er slechts een dunne lijn tussen de twee varianten bestaat.

Het grootste verschil is dat PAGO zich enkel op de gezondheid in relatie tot de arbeidssituatie richt. Bij PMO gaat het om een algehele gezondheidscheck. De PMO is nooit verplicht, maar wordt gezien als een geschikt hulpmiddel om werknemers gezond in te zetten. Een PAGO is voor bepaalde sectoren verplicht.

Lees meer over PMO

Een PAGO voor jouw organisatie

Wil je meer weten over de mogelijkheden over het uitvoeren van een Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek bij jouw organisatie? Ons team van specialisten helpt je graag. Neem vrijblijvend contact op via e-mail of bel direct naar (040) 3333 001!

Veelgestelde vragen

Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek

Voor bepaalde arbeid is het hebben gedaan van een arbeidsgezondheidskundig onderzoek verplicht. Dit geldt onder meer voor werken onder overdruk. Hierbij dient het PAGO jaarlijks te worden herhaald.

– Jeugdigen
– Nachtarbeid
– Gevaarlijke stoffen
– Kankerverwekkende of mutagene stoffen en kankerverwekkende processen
– Biologische agentia
– Beeldschermwerk
– Lawaai
– Trillingen
– Kunstmatige optische straling
– Elektromagnetische velden
– Duikarbeid, caissonarbeid
– Ioniserende straling

Een RI&E staat voor Risico-Inventarisatie en Evaluatie. Het is een voor werkgevers verplicht middel om de gezondheid en veiligheid te bevorderen. Hieruit kan komen dat een PAGO noodzakelijk is. Het doel van het PAGO onderzoek is het zoveel mogelijk voorkomen van de risico’s die de arbeid voor de gezondheid en de veiligheid van de werkenden met zich meebrengt.

Corporate Vitality werkt samen met professionals gespecialiseerd in het maken RI&E rapporten. Neem contact op voor meer informatie.

Zij gingen je voor

“Corporate Vitality is al meer dan 10 jaar verbonden aan ASML en daarmee een betrouwbare en flexibele partner op het gebied van gezondheidspreventie.”

Heleen Wedzinga
Heleen Wedzinga Well-being manager ASML

“Naast de DAF Fit test zetten we ook vitaliteitscoaching in. Goede kwaliteit dienstverlening en een prettige samenwerking!”

Katja Wouters
Katja Wouters Programma manager Duurzame Inzetbaarheid DAF Truck

“4 jaar geleden vonden we in Corporate Vitality de perfecte partner om ons duurzame inzetbaarheidsprogramma en vitaliteitsbeleid vorm te geven en te implementeren."

Marc van Rooij
Marc van Rooij President Shimano Europe

Neem direct contact op

Contactgegevens

Vragen of eens sparren over de mogelijkheden? Laat het ons weten.

location

Corporate Vitality Office
Health Services Centre
High Tech Campus 5
5656 AE Eindhoven